Orquestra: L’aigua

La suite “Els elements” va ser un encàrrec de la Jove Orquestra de Figueres i va ser estrenada per la mateixa orquestra al Teatre Jardí de Figueres, el 29 d’abril de 2006.

Està formada per quatre moviments, cada un dedicat a un dels elements: l’aire, l’aigua, el foc i la terra. Des del punt de l’harmonia, cada moviment està construït sobre un mode. L’aire el mode locri, l’aigua sobre el dòric, el foc sobre el mixolidi i la terra sobre el lidi.

L’aigua vol descriure tot el recorregut que fa un riu des que neix a la muntanya i fins que desemboca al mar. Comença amb un oboè sol interpretant una melodia inspirada en els moviments irregulars i sinuosos de l’aigua d’un petit rierol, situat a la muntanya, allà on neixen la majoria de rius. Després d’uns compassos, la flauta interpreta la mateixa melodia, però ara combinada amb la que ja estava sonant. Uns compassos més tard, el fagot també s’afegeix al conjunt interpretant també aquesta melodia, i es crea una textura de tres melodies com si fossin tres petits rierols.

La música va descrivint com de mica en mica el riu va creixent i passant per llocs molt diversos. Abandona la muntanya i ara travessa prats i boscos, on troba altres rierols que li aporten més i més aigua. Cada vegada el riu és més cabalós i abans que desemboqui al mar la música ens recorda aquella melodia inicial, però ara molt més lenta i més majestuosa.

%d bloggers like this: